in , ,

Yaşlı Hücre Temizliği ile Yaşlanma Belirtileri Yavaşlatıldı

ABD’li bilim insanları orta yaşlı farelerin yaşlanan hücrelerini düzenli olarak temizleyerek yaşlanma belirtilerini yavaşlatmayı başardı. Laboratuvar ortamında çalışan bu modelin insanlar için gerçek hayatta işe yarayıp yaramayacağı henüz net değil.

Yaşlılık hem biyolojik hem de kronolojik bir olgudur. Dünya Sağlık Örgütü, yaşlılığı kronolojik olarak 45-59 yaş arası orta yaşlı, 60-74 yaş arası yaşlı, 75 yaş ve üzerini ileri yaşlı şeklinde ayırmıştır. Biyolojik anlamda ise normal gelişen bir yaşlanma sürecinde vücut yapısında, organların işlevselliğinde, hücre ve dokularda zamana bağlı olarak gelişen ve geri dönüşü olmayan bir takım değişiklikler orataya çıkar. Yapılan son deneyler ise bu gidişatın artık tarihe karışabileceğinin habercisi olma niteliğinde.

Yaşlanma semptomlarının başlamasını engelliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Mayo Clinic Tıp Fakültesi araştırmacıları, kırışıklık, kas erimesi, katarakt gibi semptomları ve böbrek, kalp ve yağ dokusunun bozulmasını yavaşlatmayı başardı. Araştırmacılar, genetik yapıları daha hızlı bir şekilde yaşlanmak üzere değiştirilmiş farelere, geliştirdikleri ilaçları vererek, yaşlanma semptomlarının ortaya çıkmasının engellendiğini ve böylece yaşlılık belirtilerinin ortadan kaybolduğunu belirtti.

Yaşlı hücre temizliği

İnsan vücudunda, hücrelerin bölünerek yeni hücre oluşturabilme sayısı sınırlıdır. Yaşlandıkça hücrelerin yenilenmesi ve çoğalması durduğundan, oluşabilecek sağlık problemlerine karşı savunma zayıflar ve bazen de bu hücreler birleşerek tümörleri oluşturabilir. Mayo Clinic Tıp Fakültesi araştırmacıları Darren Baker ve Jan Van Deursen, farelerde bulunan bu yaşlı hücreleri temizleyerek, böbrek, kalp ve yağ dokusunun bozulmasını yavaşlatmayı başardıklarını ve bu temizliğin hayvanların sağlığında herhangi bir bozulmaya neden olmadığını açıkladı. Araştırmacılardan Dr. Jan van Deursen, ortaya çıkan sonucun kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu ifade etti.

Deneylere karşıt görüşler var

North Carolina Üniversitesi’nden araştırmaya dahil olmayan ama gelişmeleri takip eden Norman Sharpless, “Deneylerde kullanılan kimyasallar laboratuvar ortamında yaşlanmayı yavaşlatabilir ancak, insanların üzerinde nasıl bir fayda sağlayacağını kestirmek güç. Bu paradigmanın gerçek dünyada işe yarayacağını ya da bir ilaç firmasının bu kimyasalları üretmeye başlayacağını düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.

Şimdiye kadar yapılan en önemli yaşlanmayı önleyici keşif

Baker ve Van Deursen, orta yaşlı fareler üzerinde yaptığı deneyde, yaşlanma hücrelerini haftada iki kez temizledi. Bu sürecin, kemirgenlerin ortalama yaşam süresinin çeyrek kat artmasını sağladığı ve yaşlandıkça daha az vücut yağı kaybettikleri, daha sağlıklı kalp ve böbrek yapılarına sahip oldukları ve daha az katarakt geliştirdikleri görüşündeler. Ekip, farklı cinsiyet, genetik miras ve diyete sahip, çok sayıda fare ile yapılan deneylerde de sonuçların tutarlı olduğunu belirtiyor. Brown Üniversitesi’nden John Sedivy de araştırmayı yapan ekiple aynı fikirde olduğunu “Yaşlılık hücrelerinin yaşlanmaya katkısı olup olmadığı düşüncesi yıllardır tartışılıyor. Bu deney, tartışmaya katkısı olduğu kabul edilecek nitelikte bir çalışma.” açıklamasıyla dile getirdi. Bilim adamları, elde edilen sonuçların gelecekte yaşlıların bakımında işe yarayabileceğini tahmin ediyor.

Kaynak: TheAtlantic

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bilim İnsanları: Erken Mesai Biyolojik İşkence

Evinin Bodrumunda Milyar Dolarlık Şirket Kurdu