in , , ,

Yedimizde Neysek Yetmişimizde de O Değiliz

Gençlik fotoğraflarınıza baktığınızda, talihsiz moda tercihlerinizi bir kenara bırakırsak, bugünkü kişilik özelliklerinizi taşıyan insanın izlerini görmeniz olasıdır. Ancak hayat boyu aynı insan olup olmadığınız – ve hatta kişiliğin tanımı bile – süregelen bir felsefi ve psikolojik tartışmaların konusudur.

Me & My other me by Fulvio Obregon

Gelmiş geçmiş en uzun kişilik araştırması, bir ömür boyunca tıpkı fiziksel görünümünüzün değişmesi ve hücrelerinizin sürekli yenilenmesi gibi, kişiliğinizin de tanınmaz hale gelecek kadar dönüşebileceğini ortaya koyuyor.

Tarihin en uzun soluklu kişilik araştırması

Araştırma 1950’lerde İskoçya’da 14 yaş grubunun verileri ile başlıyor. Öğretmenlerden gençleri 6 kişilik özelliğine göre değerlendirmeleri isteniyor: Özgüven, azim, denge, dürüstlük, özgünlük ve öğrenme arzusu. Tüm bu özelliklerin değerlendirmeleri, ‘güvenilirlik’ olarak isimlendirilen tek bir özelliğin değerlendirilmesi için birleştiriliyor.

60 yıldan fazla bir sürenin sonunda araştırmacılar, 635 katılımcının izini sürüyor ve bunlardan 174’ü testi tekrar ediyor. 77 yaşına gelen katılımcılardan bu 6 kişilik özelliğine göre kendilerini değerlendirmeleri isteniyor. Aynı değerlendirme katılımcıların yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından da yapılıyor. Sonuçta 63 yıl öncekiyle uyum gösteren herhangi bir sonuca ulaşılamıyor. Araştırmacılar sonuçlara ilişkin ‘’63 yıllık zaman aralığında, bu 6 özellikten herhangi birinin ya da ‘güvenilirlik’ temel faktörünün, belirgin bir kararlılık gösterdiği gözlemlenmemiştir. Bu uzunlukta bir süreçte kişiliğin devamlılığına ilişkin bir kanıt bulacağımızı düşünmüştük ancak korelasyonlar bu hipotezi desteklemedi.’’ açıklamasında bulunuyor.

Me & My other me by Fulvio Obregon

14 yaşındaki kendinizle ne kadar benzeşiyorsunuz?

Sonuçlar araştırmacıları epey şaşırtmış çünkü daha önceki kişilik araştırmaları, yani daha kısa zaman aralıklarına odaklananlar, bir tutarlılığa işaret ediyor. Çocukluktan orta yaşa, orta yaştan yaşlılığa uzanan araştırmalarda kişiler tutarlı kişilik özellikleri gösteriyor. Fakat en uzun aralığı kapsayan bu son araştırma, kişilik tutarlılığının zamanla kırılmalara uğradığına işaret ediyor. ‘’Zaman aralığı uzadıkça kişilik özelliklerinin aynı kalma olasılığı zayıflıyor. Bu sonuçlara göre 63 yıllık bir aralıkta neredeyse hiçbir şekilde aynı kalmadıkları söylenebilir.’’

Belki gençliğinde fevrilik gibi karakter kusuralarına sahip olup sonradan bunu kaybetmek iyi hissettirebilir, ancak tüm kişiliğinizin dönüştüğünü düşünmek biraz huzursuz edici.

Kişilik bireyin düşünce, duygu ve davranış şekillerinin karakteristiğini, ve bunun arkasındaki gizli ya da açık psikolojik mekanizmaları ifade eder.

Me & My other me by Fulvio Obregon

Eğer yıllar içinde düşünce, duygu ve davranış şekilleriniz kökten değişebiliyorsa, gençken olduğunuz kişiyle ileri yaşlarda olduğunuz kişinin aynı kişi olduğu söylenebilir mi? Bu soru kişiliğin doğasına ilişkin daha geniş teorileri gündeme getiriyor. Örneğin tutarlı / kararlı kendilik kavramının bir illüzyon olduğunu söyleyen Budist inanışını doğrulayan sinirbilim araştırmaları yürütülüyor.

Belki bu sonuçlar, okuldan eski bir arkadaşıyla karşılaştığında hatırladığından tamamen farklı bir insanla karşılaşmış gibi hissedenleri şaşırtmaz. Bu araştırmaya göre kendi gençliğinizle karşılaşsaydınız, onu da benzer şekilde tanımakta güçlük çekebilirdiniz.

Görseller: Me & My other me by Fulvio Obregon
Kaynak: Quartz

https://softsht.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yetişkinlerde Akne Sorununa Yeni Açıklama

‘Hızlı Moda’ Bağımlılığımızı Kırmak için: Hakiki Materyalizm