in , , ,

Antartika’da Sebze Yetiştirmek – Sonraki Durak: Mars

Antartika’nın buzlu, beyaz çöllerinde; gün ışığının, toprağın ya da zirai ilaçların yardımı olmaksızın yeşil bir şeyler büyümekte…

Antartika’da bulunan Almanya merkezli Neumayer İstasyonu’nda görev yapan bilim insanları artık taze sebze yiyebiliyor.

Antartika’da Bir Cennet

Neumayer III araştırmacıları, Antartika’da yetiştirdikleri ilk mahsülü topladı. Bu mahsül yüksek teknoloji ile donatılmış bir serada, Eden ISS Projesi kapsamında yetiştirilmişti. Bu proje, sadece kutuplar ve çöller gibi Dünya üzerindeki zorlu iklim koşullarında değil, ayrıca yaşama uygun iklime sahip olmayan gezegenlerde de, bitki yetiştirme yöntemlerinin geliştirilmesi için yürütülüyor. Ay, Mars ya da başka bir yer kolonize edildiğinde, insanlara taze sebze sunabilecek tekniğe ve donanıma sahip olmak ana hedef.

İlk Antartik mahsül, yıllar süren çalışmaların ve çok özel bir seranın ürünü. Eden (Cennet) isimli sera, Antartika’ya Ocak 2018’de yerleştirilmiş. Tipik seraları andırmıyor bile çünkü aslında yeniden tasarlanmış, penceresiz bir kargo konteynırı. Bir hava kompartımanından giriş yapılan Antartik ‘’Cennet’’ kapalı devre havalandırma ve yapay mor ışıkla besleniyor. İçindeki bitkiler ‘aeroponik’ yöntemiyle, yani toprak ve güneş ışığı olmaksızın yetiştiriliyor. Buna uygun olarak, bitki köklerine besleyici maddeler spreyleniyor, yapraklar LED ışıklarla aydınlatılıyor ve bitkileri çevreleyen hava, zararlılardan arındırılıp karbondioksit bakımından zenginleştiriliyor.

Antartika’da yaşayan araştırmacılar için taze sebze olasılığı epey heyecan verici bir gelişme çünkü taze besin için ağırlıklı olarak uçaklara bağımlılar. Bunun dışında dondurulmuş ya da kurutulmuş gıdalar tüketiyorlar. Gezegenler arası kaşifler için ise Dünya dışında besin yetiştirebilmek bir ölüm kalım meselesi olabilir.

Dünya Dışında Aeroponik Sera

NASA, Mars’a yapılacak gidiş-dönüş bir yolculuk için binlerce kilogram yiyecek gerekeceğini tahmin ediyor. Sadece 4 mürettabatın dahil olacağı 3 yıllık bir Mars görevinin bile 11 bin kg. civarında besin stoğuna ihtiyaç duyacağı belirtilmiş. Uzay aracı hedef alana iniş yaptığında orada aeroponik bir sera başlatılırsa, su ve besleyici kimyasallar oradaki topraktan elde edilebilirse, yiyecek stoklarını dışarıdan destek almaksızın, haftalara hatta yıllara bile yayabilirler.

Mars’ta ve diğer gezegenlerde taze sebzeye sahip olmak sağlık bakımından da önem taşıyabilir. Taze mahsüller astronotları radyasyona karşı koruma etkisi olan antioksidanlar ve meyve ve sebzeler kurutulunca yok olan C vitamini gibi besleyici bileşenler içerir. Kurutulmuş ve dondurulmuş gıdadan kurtulmanın önemli psikolojik etkileri de olacaktır. 3 yıl boyunca sürekli olarak aynı şeyleri yemek zorunda kalmamanın yanı sıra, onları yetiştirip toplamanın astronotlara bir amaç ve anlam hissi vereceğini tahmin etmek güç değil.

Neumayer ekibinin hedefi haftada 4-5 kg. Meyve ve sebze toplayabilmek. Her şey plana uygun giderse, bu deney astronotlara, uzayda ve Mars gibi gezegenlerde, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yetiştirilenden çok daha çeşitli sebzeler yetiştirebilme imkanı verecek.

Kaynak: Futurism

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yeni Nesil Doping: Gen Düzenleme

Twitter Verileri Siyasiler Hakkında Ne Söylüyor?